• Preporuke za izlete

Posjetite iznimna mjesta

„Čovjek nije otok“ Ovaj citat engleskog pjesnika John Done odnosi se i na Pašman, jeri iako je ovaj otok na Jadranskom moru oaza mira i tišine on je dio kopna i okolnih mjesta. Dobra povezanost otoka Pađman sa mjestima na kopnu, okolnim otocima i nacionalnim parkom Kornati vam nudi opcije za predivne izlete. Želimo vam neograničeni užitak:

Ugljan

Ugljan je bratski otok Pašmanu. Dva su otoka povezana sa 210 metara dugačkim mostom iznad kanala Ždrelac Ugljan također nudi mnogo zabave, sportskih aktivnosti, povijesnih znamenitosti i izvrsnih restorana sa specijalitetima domaće kuhinje.

Zadar

Zadar, grad u dalmaciji koji uvijek vrijedi posjetiti. Grad ima bogatu i slikovitu povijest koja datira još iz 9. Stoljeća prije Krista. Ime grada najvjerojatnije potiče od pradavnog mediteranskog naroda koji su naselje zvali Jader ili Jadera koji su kasnije preuzele i ostale civilizacije. Grad uz znamenitu arhitekturu nudi i vjerske objekte, nezaobilazna je Crkva sv. Donata iz 9. Stoljeća koja ja sagrađena na ostacima rimskog foruma te brojne muzeje i zidine koji na impresivan način odražavaju bogatu povijest grada. U povijesne ostatke grada skladno su ukomponirani brojni trendovski klubovi, barovi, restorani, te suvremene umjetničke instalacije: „morske orgulje“ i „pozdrav suncu“, solarne ploče promjera 22m po kojima je moguće hodanje, koje tokom dana upijaju sunčevu svijetlost da bi po noći svijetlile šarenim bojama. U Zadru je nastao i najpoznatiji foto portret Alberta Hitchcocka. Do Zadra se dolazi 15 minutnom vožnjom trajektom iz Preka na Ugljanu

Biograd na Moru

Biograd na moru izravno je povezan sa trajektom iz mjesta Tkon na Pašmanu. Gradić na kopnu znamenite povijesti, u kojem je u 11. Stoljeću bilo sjedište hrvatski kraljeva i biskupa koji su sagradili mnogobrojne građevine vrijedne posjeta. Za istaknuti je Samostan sv. Ivana Evanđeliste koji je 1060 podigao Hrvatski kralj Petar Krešimir IV Danas Biograd na moru nudi dvije suvremene marine za jedrilice i jahte i lokacija na kojoj je održavaju brojne regate.

Nationalpark Kornati

Nacionalni park kornati na 220 km2 nude nezaboravne prirodne ljepote. Sastoji se od 89 otoka, otočića i hridi na kojima se nalaze brojne prirodne I kulturne znamenitosti. Iako na otocima nema potoka niti izvora, otoci su dijelom stanište životinjskim i biljnom svijetu. Najpoznatije su okomite litice „Krune“ okrenute prema otvorenom moru. Otoke koji na nekim dijelovima izgledaju kao da površina mjeseca izranja iz mora možete istraživati pješice ili diveći se ploveći brodom. Sa Otoka pašmana nude se cjelodnevni izleti u Nacionalni park Kornati.

Raspoloživost

Kontakt

Kuća Sunca
Ankica & Franjo Šinko
Put Sunca 5
23263 Ždrelac/Gladuša
Pašman, Hrvatska

E-Mail info@kuca-sunca.com