• Atrakcije

Dopustite si inspiraciju prošlošću

Otok Pašman pored svojih prirodnih ljepota nudi i bogatu povijest. Brojni ostaci svjedoče da je otok bio naseljen još u doba Ilira, Grka I Rimljana. Svakako su vrijedne posjeta brojne građevine i spomenici koji se nalaze po otočnim mjestima.

Franjevački samostan u Kraju

Franjevački samostan „Sveti Dujme“, sa gotičkom crkvom u malom mjestu Kraj sagrađen je 1392, a u 17. Stolječu stoljetna zgrada je obnovljena u baroknom stilu. Danas je muzej u kojemu se možete diviti starinskoj blagovaonici i veličanstvenom klaustru te brojnim izlošcima koji svjedoče burnoj prošlosti Pašmana, umjetnine, rukopisi, knjige te slika Bogorodice s malim Isusom iz 15. St. U klaustru najstariji grob je iz 1569 godine.

Benediktinski samostan u Tkonu

Iznad mjesta Tkon, na brdu Ćokovac nalazi se Bendiktanski samostan "Sv . Kuzma i Damjan" koji je sagrađen davne 1059te na ruševinama drevne bizantske utvrde i stare kršćanske crkve. U 14. Stoljeću samostan je obnovljen od strane benediktinaca u crkvu u gotičkom stilu. Samostan je zatvoren od strane Francuske vlade 1808 da bi 1965 ponovo počeo sa radom. Danas je jedini Benediktanski samostan u Hrvatskoj i važno središte glagoljičnog pisanja.

Izvor i kapela u Banj

Mjesto Banj poznato je po svom izvoru pitke vode. Na putu prema prekrasnoj kapelici Banj, ovaj je izvor pošto nudi osvježenje izvorskom vodom nezaobilazno mjesto za posjetiti. Do kapelice vodi Pašmanski panoramski put, tako da uz nezaboravan uvid u prošlost nudi i spektakularan pogled na Pašmanske prirodne ljepote i zelenilo.

Veli Bokolj

Najviša točka na otoku Pašman je 272 metara visoko brdo „Veli Bokollj“. Penjanje blagim usponom nagrađeno je spektakularnom pogledom, more, sunce i kopno koji mami uzdahe

Luke

U najvećem mjestu na otoku Pašman nalazi se trajektna luka koja povezuje otok sa gradom Biograd na moru na kopnu. No mala mjesna luka također i nudi pristanište za pravu paradu privatnih jedrilica i sportskih brodova. Također mjesna luka, gradića gdje se nalazi „kuća sunca“ vas poziva na šetnju u kojoj možete vidjeti usidrene brodove. Most koji povezuje otok Pašman sa otokom Ugljan nudi izuzetan pogled na ploveće jedrilice i brodove koji plove ispod mosta

Raspoloživost

Kontakt

Kuća Sunca
Ankica & Franjo Šinko
Put Sunca 5
23263 Ždrelac/Gladuša
Pašman, Hrvatska

E-Mail info@kuca-sunca.com